Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Windows története: III. Windows 2.0–2.11 – Több ablak, nagyobb sebesség

Tíz részes sorozatunkban feldolgozzuk a Windows történetét!

1987–1992: Windows 2.0–2.11 – Több ablak, nagyobb sebesség

  • 1987. december 9-én a Microsoft kiadta a Windows 2.0 rendszert – asztali ikonokkal és kibővített memóriával. A rendszert javított grafikai támogatás, egymást átfedő ablakok, a képernyő-elrendezés beállításának lehetősége és a munkát felgyorsító billentyűparancsok megjelenése jellemezték.
  • A Windows 2.0 az Intel 286 processzor képességeire lett szabva. Az Intel 386 processzor kiadásakor a Windows/386 is hamar megjelent, hogy kihasználja az abban rejlő lehetőségeket. Az ezt követő Windows-verziók tovább növelték a számítógépek sebességét, megbízhatóságát és használhatóságát.
  • 1988-ban értékesítése alapján már a Microsoft számított a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégének. Egyre több irodai dolgozó számára vált a számítógép a mindennapi élet és munka részévé.
  • A máig is meglévő Vezérlőpult a Windows 2.0 verzióban jelent meg először.
 
0 Tovább

Windows 8-ra .. Vistáról?

Egy kedves olvasónk küldte az alábbi történetet. Ha neked is van hasonló (vagy teljesen másmilyen :) élményed, tapasztalatod a Windows 8-cal, írd le röviden a post alatt kommentben és add meg ugyanott email címedet is, jelentkezünk nálad a sztoriért!

..

"Volt egy kis időm a hétvégén, és nekiálltam a Vistát futtató Toshiba notebookom frissítésének Windows 8-ra.

Mielőtt a lelkes olvasó azt gondolná, hogy nem vagyok épelméjű, hogy Vistát használtam eddig, szeretném leszögezni, hogy teljesen jól működik, gyors, használható stb. És mivel gyárilag előre volt telepítve a gépemen, nem is kellett bajlódnom se driverekkel, se kompatibilitási kérdésekkel. Szép volt, jó volt, de itt a Windows 8, aminél viszont már úgy döntöttem, hogy váltok.

Mivel ez egy kb. 4 éves gép, ezért a 4.500 Ft-os ajánlattal nem tudtam élni, úgyhogy a 9.000 forintos frissítés mellett döntöttem.

Felkészülés: Mivel a "Nyugi-nyugi, minden dokumentumod megmarad a Windows frissítése után" nem szerepel az élet biztos dolgainak rövid listáján az adó és a halál mellett, ezért jobbnak láttam első lépésként mindent lementeni egy külső vinyóra. Tudja az ördög, mi fog történni, és nem akarom Fortunára és több millió programsorra bízni 4 évnyi doksijaim megmaradását.

Fél óra alatt le is mentettem - remélem - mindent: mappák tartalmát, Windows Mailt kiexportáltam, Internet Explorer kedvenceimet is.

A kezdés egyszerű volt, és mivel az olcsóbbik online vásárlást és telepítést választottam, megspóroltam a boltba menetel benzinköltségét is.

A Frissítési asszisztens rögtön a weboldalról indul egy ötmegás program formájában, és rögtön a gépem átvizsgálásával kezdte. Pár perc után adott is egy eredményt, miszerint alapvetően rendben lesz a gépen W8 alatt is.

Van pár progi, amiket újra kell majd telepítenem; főleg a Toshiba kiegészítő programjait és az Office 2010-et. Ez utóbbin meg vagyok kicsit lepődve, de majd megoldom.


Következőnek a varázsló azt kérdezte, hogy milyen beállításokat akarok átmenteni a Vistából.

2 Tovább

A Windows története: II. Bemutatkozik a Windows 1.0

Tíz részes sorozatunkban feldolgozzuk a Windows történetét!

1982–1985: Bemutatkozik a Windows 1.0

  • A Windows operációs rendszer  első változat  1985. november 20-án jelent meg.
  • Microsoft – a grafikus felhasználói felületek iránti érdeklődésre adott válaszként – az MS-DOS operációs rendszeréhez egy kiegészítő komponenst készített, amely teljesen megváltoztatta a személyi számítógépekhez kapcsolódó világot. Ez a komponens a Windows volt.
  • Ez a fejlesztés során Interface Manager (felületkezelő) kódnéven fut, kezdetben ezt szánták végleges névnek is, de végül a Windows mellett döntöttek, mert a panelek, más néven ablakok (angolul „windows”) képezték az új rendszer alapját.
  • Az első változat nagyon egyszerű grafikát használt, és valójában egy új felhasználói felület volt az MS-DOS-hoz, nem önálló operációs rendszer.
  • A Windows 1.0 magában foglalt néhány asztali alkalmazást, beleértve egy MS-DOS fájlkezelő alkalmazást, egy órát, egy naptárat, egy kartotékkezelőt és telekommunikációs programokat, melyek a felhasználók napi tevékenységének segítésére szolgáltak.
  • Emlékszik a hajlékonylemezre és a kilobájtra? A Windows 1.0 minimum 256 kilobájt (KB) memóriát, két darab kétoldalú hajlékonylemezt és egy grafikus adapterkártyát igényelt. A DOS 3.0 vagy újabb verziójának használatához, illetve több program párhuzamos futtatásához 512 KB memória és merevlemez volt szükséges.

 

4 Tovább

5 ok

A kocka.blog.hu írásának címe: "Öt ok amiért a Windows 8 üti az Applet és a Googlet". Azonosság, igényesség, kompatibilitás, multitasking, verziókompatibilitás az öt ok (vagy OK? :) ami mentén a szerző összehasonlítást tesz. 

A teljes cikket itt olvashatod!

0 Tovább

Samsung: hajrá Windows 8!

Úgy tűnik akad egy-két nehézsúlyú rajongó a Windows 8 szurkolótáborában .. :)

"A Samsung egyik vezetője a napokban azt nyilatkozta, hogy a Microsoft operációs rendszerének az a legnagyobb előnye, hogy az éppen használt készülék fajtájától és kialakításától függetlenül gyakorlatilag minden esetben konstans felhasználói élményt biztosít. Okostelefon fronton ugyebár a Windows Phone 8 nyomul, a tabletekre a Windows RT lett kihegyezve, míg a hagyományos számítógépeket a Windows 8 hódítja meg, és ezen szoftverek felhasználói felülete nagyon hasonlít egymáshoz."

A teljes cikket ide kattintva olvashatod!

0 Tovább

microsoft

blogavatar

A Windows 8 megérkezett! Ismerkedj meg vele!

Utolsó kommentek