Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Windows története: VII. Windows XP – stabil, jól használható, gyors

Tíz részes sorozatunkban feldolgozzuk a Windows történetét!

2001–2005: Windows XP – stabil, jól használható, gyors

  • A 2001. október 25-én kiadott két alapváltozat (Professional és Home Edition) magyar nyelven is megjelent.
  • A Windows XP az operációs rendszer család legnépszerűbb változata volt a telepítések száma alapján. Sikerét nagyrészt az újszerű felhasználói élménynek – az XP az „élmény” (experience) szóból ered –, és az olyan innovációknak köszönhette, mint a GDI+ grafikus alrendszer, a ClearType megjelenítés és a 64-bites támogatás.
  • Az 1970-es évek közepétől a Windows XP megjelenéséig nagyjából 1 milliárd PC-t adtak el világszerte.
  • Fontos újdonságai közé tartozik a Windows termékaktiválás: nem szükséges már a telepítéskor megadni a termékkulcsot.
  • A Windows XP Professional a Windows 2000 szilárd alapjaira épült, megbízhatóbb és biztonságosabb lett, valamint jobb teljesítményt nyújtott, mint elődei.
  • A friss vizuális megjelenést kapott Windows XP Professional az üzleti és a haladó otthoni felhasználóknak is tartogatott érdekes funkciókat – például a távoli asztal szolgáltatást, a titkosított fájlrendszert, illetve rendszer-visszaállítási és fejlett hálózatkezelési szolgáltatásokat.
  • A mobil eszközt használók számára talán a 802.1x szabványú hálózatok támogatása, a Windows Messenger üzenetküldő és a Távsegítség a legfontosabb újítások.
  • Az otthoni használatra szánt Windows XP fontos újdonságokat tartalmazott – ilyenek például a Hálózat beállítása varázsló, a Windows Media Player, a Windows Movie Maker, valamint a fejlett digitális fényképfeldolgozási képességek.
  • A Windows XP kódja 45 millió sorból állt.
  • A rendszer sikerességét jól mutatja, hogy 2007-ben szinte minden magyarországi PC Windows XP-t futtatott. A rankings.hu mérése alapján az internetre kötött magyar számítógépek 93,4%-án használták a felhasználók az XP-t.
  
(folytatjuk)
0 Tovább

A Windows története: VI. Windows 98, Windows 2000, Windows Me

Tíz részes sorozatunkban feldolgozzuk a Windows történetét!


Windows 98: 
  • Az 1998-ban kiadott változat, mely magyar nyelven is megjelent, a Windows 95 frissítése volt. A Windows 98 volt az első olyan Windows-verzió, amely kifejezetten otthoni felhasználóknak lett tervezve.
  • A Windows 98 rendszerrel a számítógépen és az interneten is könnyebb megtalálni a tartalmakat. Az operációs rendszer lehetővé tette a programok gyorsabb megnyitását és bezárását, támogatta a DVD lemezek olvasását és az USB-eszközök használatát. Ekkor jelent meg a Gyorsindítás sáv, amelynek segítségével a Start menü vagy az asztal használata nélkül indíthatók el programok.
  • A Windows 98-cal leegyszerűsödött a számítógépen és az interneten való keresés művelete, amelyet az Internet Explorer 5.0-ás változata segített.
  • A Windows 98 volt az utolsó verzió, amely az MS-DOS-ra épült. 

 

Windows ME:

  • A 2000-ben kiadott változat magyar nyelven is megjelent. A Windows Me számos, az otthoni felhasználóknak szánt fejlesztést tartalmazott, melyek a zenével, a videóval és az otthoni hálózattal kapcsolatosak.
  • Ebben a rendszerben jelent meg a Windows Movie Maker és a Windows Media Player korszerűbb változata, amellyel egyszerűen lehetett keresni, rendszerezni és lejátszani a digitális médiafájlokat.
  • A Windows Me volt az utolsó Windows operációs rendszer, amely a Windows 95 alapkódra épült. A Microsoft bejelentette, hogy a következő operációs rendszer termékei Windows NT, illetve Windows 2000 kernelre épülnek majd.

 

Windows 2000:

  • Az első béta változatot 1997. szeptember 27-én adta ki a Microsoft, még Windows NT 5.0 néven.
  • Végleges kiadás: 2000. február 17.
  • Új felület és menürendszer. A ritkán használt parancsikonok eltűnnek.
  • Megjelent a Safe Mode és a Command Line Options hibaelhárítási funkció.
  • Egyéb újítások mellett a Windows 2000 Professional leegyszerűsítette a hardverek telepítését, jelentősen kibővítve a támogatott Plug and Play hardverek körét – többek között számos fejlett hálózati és vezeték nélküli eszközt, USB-eszközöket, IEEE 1394-eszközöket és infravörös eszközöket ismert fel. 
  
0 Tovább

A Windows története: IV. Windows 3.0–Windows NT – Hangsúly a grafikán

Tíz részes sorozatunkban feldolgozzuk a Windows történetét!

1990–1994: Windows 3.0–Windows NT – Hangsúly a grafikán

  • Első, széles körben használt változat.
  • 1990. május 22-én a Microsoft jelentette be a Windows 3.0 megjelenését, amit a Windows 3.1 1992-ben követett. A két termék két év alatt 10 millió példányban fogyott, ezzel a Windows vált a legelterjedtebb operációs rendszerré.
  • Ez a 16-bites operációs rendszer tette lehetővé a multitasking alkalmazását – egy olyan környezetben, ahol a felhasználók nem voltak ehhez hozzászokva.
  • A 3.0-ás változat továbbfejlesztett 16 színű grafikát és jobb teljesítményt nyújtott, miközben máraz Intel 386-as processzort is támogatta. Ebben a változatban kapott helyet a Programkezelő, a Fájlkezelő és a Nyomtatásvezérlő.
  • A Windows 3.0 további népszerűsége az új Windows szoftverfejlesztő készlet (Software Development Kit; SDK) megjelenésének is köszönhető, amely segített a szoftverfejlesztőknek abban, hogy ne kelljen az eszközillesztők, azaz a driverek megírásával több időt tölteniük, mint magával az alkalmazással.
  • Védett üzemmódjának (protected mode) köszönhetően képes volt több megabájt memória megcímzésére – abban az időben az Intel 8086 processzorcsaládba tartozó chipek csak 640 kilobájtot engedélyeztek alap üzemmódban – virtuális memóriakezelő szoftver nélkül. Az ebben az időben számítógépekkel foglalkozó felhasználók jól emlékezhetnek az operációs rendszer induló képernyőjére.
  • A Windows szoftvert hatalmas dobozban sorakozó floppy-lemezekről kell telepíteni, és súlyos felhasználói kézikönyv járt mellé.
  • A Windows egyre több munkahelyen és otthonban jelent meg, és már tartalmazta a mai napig oly népszerű Pasziánsz, Fekete Macska és Aknakereső játékokat.
  • A Windows NT
  • A Windows NT 1993. július 27-én jelent meg
  • A Windows 3.1-el ellentétben a Windows NT 3.1 egy 32 bites operációs rendszer. Ez stratégiai fontosságú üzleti platformmá teszi, mivel lehetőség van rajta mérnöki és tudományos programok futtatására is. 

 

(Előző rész - Következő rész)

0 Tovább

A Windows története: III. Windows 2.0–2.11 – Több ablak, nagyobb sebesség

Tíz részes sorozatunkban feldolgozzuk a Windows történetét!

1987–1992: Windows 2.0–2.11 – Több ablak, nagyobb sebesség

  • 1987. december 9-én a Microsoft kiadta a Windows 2.0 rendszert – asztali ikonokkal és kibővített memóriával. A rendszert javított grafikai támogatás, egymást átfedő ablakok, a képernyő-elrendezés beállításának lehetősége és a munkát felgyorsító billentyűparancsok megjelenése jellemezték.
  • A Windows 2.0 az Intel 286 processzor képességeire lett szabva. Az Intel 386 processzor kiadásakor a Windows/386 is hamar megjelent, hogy kihasználja az abban rejlő lehetőségeket. Az ezt követő Windows-verziók tovább növelték a számítógépek sebességét, megbízhatóságát és használhatóságát.
  • 1988-ban értékesítése alapján már a Microsoft számított a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégének. Egyre több irodai dolgozó számára vált a számítógép a mindennapi élet és munka részévé.
  • A máig is meglévő Vezérlőpult a Windows 2.0 verzióban jelent meg először.
 
0 Tovább

Windows 8-ra .. Vistáról?

Egy kedves olvasónk küldte az alábbi történetet. Ha neked is van hasonló (vagy teljesen másmilyen :) élményed, tapasztalatod a Windows 8-cal, írd le röviden a post alatt kommentben és add meg ugyanott email címedet is, jelentkezünk nálad a sztoriért!

..

"Volt egy kis időm a hétvégén, és nekiálltam a Vistát futtató Toshiba notebookom frissítésének Windows 8-ra.

Mielőtt a lelkes olvasó azt gondolná, hogy nem vagyok épelméjű, hogy Vistát használtam eddig, szeretném leszögezni, hogy teljesen jól működik, gyors, használható stb. És mivel gyárilag előre volt telepítve a gépemen, nem is kellett bajlódnom se driverekkel, se kompatibilitási kérdésekkel. Szép volt, jó volt, de itt a Windows 8, aminél viszont már úgy döntöttem, hogy váltok.

Mivel ez egy kb. 4 éves gép, ezért a 4.500 Ft-os ajánlattal nem tudtam élni, úgyhogy a 9.000 forintos frissítés mellett döntöttem.

Felkészülés: Mivel a "Nyugi-nyugi, minden dokumentumod megmarad a Windows frissítése után" nem szerepel az élet biztos dolgainak rövid listáján az adó és a halál mellett, ezért jobbnak láttam első lépésként mindent lementeni egy külső vinyóra. Tudja az ördög, mi fog történni, és nem akarom Fortunára és több millió programsorra bízni 4 évnyi doksijaim megmaradását.

Fél óra alatt le is mentettem - remélem - mindent: mappák tartalmát, Windows Mailt kiexportáltam, Internet Explorer kedvenceimet is.

A kezdés egyszerű volt, és mivel az olcsóbbik online vásárlást és telepítést választottam, megspóroltam a boltba menetel benzinköltségét is.

A Frissítési asszisztens rögtön a weboldalról indul egy ötmegás program formájában, és rögtön a gépem átvizsgálásával kezdte. Pár perc után adott is egy eredményt, miszerint alapvetően rendben lesz a gépen W8 alatt is.

Van pár progi, amiket újra kell majd telepítenem; főleg a Toshiba kiegészítő programjait és az Office 2010-et. Ez utóbbin meg vagyok kicsit lepődve, de majd megoldom.


Következőnek a varázsló azt kérdezte, hogy milyen beállításokat akarok átmenteni a Vistából.

2 Tovább

microsoft

blogavatar

A Windows 8 megérkezett! Ismerkedj meg vele!

Utolsó kommentek